kocham jazz

Temat: Torty nie tylko dla dzieci
No to i na mnie wkońcu przyszedl czas pokaząc córce swoje umiejętności, z 12 lat te,mu sama sobie robiłam torty, ale na bazie kremu z karpatki, tym razem ma być krem śmietanowo truskawkowy I tu mam małe dylematy jak to zrobić, poczatkowo myślałam, że zrobię masę ze śnieżki i galaretki truskawkowej, ale zastanawiam sie czy z kremówki ubitej nie byłoby lepsze??? Dośc ... sie uda?? No i chciałam w srodku włożyć owoce i czy mrozone truskawki będą sie nadawać, czy najpierw zasypac je cukrem i potem je pokroic i wyłożyc, czy dżem truskawkowy (...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=21525



Temat: Torty nie tylko dla dzieci
niewidzialna piękny tort, u mnie bym musiała chyba zrobic takich cztery żeby wszyscy posmakowali, ciasta moje roboty znikają szybko i zawsze jest niedosyt Ja akurat ten tort i ten który jest niżej robię z smietany ubitej, plus do środka z galaretka z truskawkami, przepis pierwszy z wyszukiwarki google, po wpisaniu hasłą "tort truskawkowy " Dla Kasandry chce zrobic na bazie kremu do...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=21525


Temat: Tort śmietankowy
No to tak: pomieszałam dwa przepisy, dodałam coś od siebie i wyszedł mi pyyszzny tort! Miał być minimalistyczny w swej formie. Upiekłam dwa biszkopty: jasny i ciemny, Jasny przekroiłam na pó. Było więc : jasny biszkopt, masa, ciemny biszkopt, masa i jasny biszkopt. Masa śmietankowo-truskawkowa, z zamrożonych truskawek. Nasączenie: woda, cukier, rochę rumu i sok z cytryny. Na wierzch, pod masę gotowy krem z masłem do tortów. Na wierzch masa cukrowa, która zrobiłam pierwszy raz i jestem nią zauroczona! Zdjęcia z telefonu, bo aparatu akurat w domu nie było. Mogłam dać szerszą wstążkę,...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=24514


Temat: Slodki makijaz czyli poskromienie tortow
Reasumując, żeby była już jasność, bo faktycznie zrobił się mętlik. Krem do tortów: zrobić zwykły krem budyniowy, następnie rozpuścić tabliczkę białej czekolady w 200 ml. kremówki i po wystygnięciu ubić z jednym śmietan-fixem. Jak przestygnie dodać po łyżce do kremu budyniowego. To ja jeszcze uściślę Oczywiście potrzebne jest jeszcze masło, bez masła- wszystko popłynie. 1. Białą czekoladę połamać i rozpuścić w śmietanie kremówce - ok. 200 g. na małym ogniu. 2. Wystudzić mocno. 3. Bardzo schłodzoną ubić dosypując śmietan-fix (niekoniecznie, zależy od tego, kiedy tort będzie konsumowany). 4. Rozetrzeć kostkę masła Extra (żadne ... truskawki i maliny. Z wiórkami kokosowymi stworzy prawie rafaello. Jak chcę ciemny krem czekoladowy, do do masła dodaję nutellę, potem krem budyniowy, ubitą śmietanę i starkowaną gorzką czekoladę. Tu pasują wiśnie...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=11638


Temat: Tort na 18 urodziny Jakiś z owocami na 40 osób.
Najprostrzy uniwersalny przepis Pieczesz ogromne placki biszkopotowe (ilość zależy od wysokości tortu) - mogą być zwykłe, albo czekoladowe (polecam upiec takie i takie) Po upieczeniu nasączasz biszkopty główną nutą smakową (coś truskawkowego, wiśniowego czy pomarańczowego, alkoholowego). Biszkopty przekładasz zwykłą bitą śmietaną lub z truskawkami czy z jakimiś innymi owocami. Na górę kładziesz biszkopta, smarujesz go ostatnią cieńką warstewką kremu/bitej śmietany i układasz jakieś smaczne owocki. U nas dużo ludzi tak rozwiązywało swoje 18 w szkołach. Jedni robili własnie ten najprostszy tort inni zamawiali jakieś wymyślne bóg wie co i za ile z cukierni. I wiesz co Ci powiem? Zawsze najbardziej smakowal mi ten biszkoptowy torciak ze świeżymi owocami (teraz masz dobą porę bo jest pełno pachnących truskawek). Oczywiście bitą śmietanę możesz zmodyfikować i zrobić zamiast niej jakiś zmyślniejszy krem o jakimś lekko alkoholowym posmaku. A posypać możesz zawsze utartą czekoladą :D Ten post był edytowany przez victor89 dnia: 02 Czerwiec 2009 - 17:27
Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=482089


Temat: Torty
Krem Russel Składniki: 1 kostka margaryny lub masła 200 g 2 jajka 4 łyżki stołowe cukru kryształu odrobiona aromatu śmietankowego Sposób przyrządzenia: Wsypujemy cukier do miski (metalowej) dodajemy całe jajka, ciągle ... po dodaniu margaryny lub masła, zrobią nam się grudki (zetnie nam się) to musimy koniecznie lekko podgrzać miskę, ciągle mieszając. Wtedy należy miksować masę przez chwilkę i na pewno nam się połączy. Uwagi… Jajka musimy koniecznie sparzyć wrzącą wodą, bo krem jest podawany na zimno. Margaryna lub masło powinny mieć, co najmniej 80 % tłuszczu w sobie. Do gotowego kremu można dodawać alkohol, ale najlepiej smakuje z wódką lub spirytusem. Do kremu można też dodawać jakiekolwiek dodatki np. orzechy, kakao, rodzynki, wiśnie, jagody, truskawki oraz inne owoce, mrożone lub świeże. Można też dodać świeży sok z cytryny, i na pewno się nie zwarzy, dlatego ten krem jest najlepszy do tortów, oraz innych ciast.
Źródło: samotni.fora.pl/a/a,240.html


Temat: Re: sÄŹżĂ‹ÂodkoÄŹżĂ‹Âci
zależy jakie bo odstraszają mnie te z duuuuuużąąą ilością jakiegoś niedobrego kremu. pyszny jest tort truskawkowy ***.*** dobre słodycze są z Niemiec *.*
Źródło: scypion.pl/viewtopic.php?t=516


Temat: tiramisu
O Małgoś mnie ubiegła, ale to dobrze Ja sobie przywiozłam przepis z Umbrii, lecz jest bez alkoholu,oczywiście można go zrobić z amaretto także. Tak na marginesie uwielbiam ten likier, jest cudownie pyszny! Robiłam juz tiramisu klasyczne (w wersji bezalkoholowej), tiramisu truskawkowe, tiramisu lodowe, a w sobotę tort tiramisu. Wszystko jest obłędnie smaczne , mniam:) Na tiramisu klasyczne mam taki przepis: Składniki: *500g ... połączyć z masą serową. Biszkopty maczać w ostudzonej kawie i układać w naczyniu żaroodpornym lub misce. Po ułożeniu warstwy biszkoptów zalać to kremem, następnie ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i ponownie krem. Warstw może być kilka, zależy jak duże jest naczynie. Na wierzchu musi być krem. Uwaga: biszkopty te są bardzo kruche i szybko nasiąkają kawą, należy maczać szybko z jednej i...
Źródło: toskania.forumowisko.net/viewtopic.php?t=44


Temat: Paryski Wieniec
Paryski wieniec ‘Tort’ z ciasta ptysiowego, jednego z prostszych ciast do zrobienia. Zawsze wychodzi. Podstawę jego stanowi masło, woda, mąka i jaja. Składniki: na ciasto: 50 g masła ¾ kubka przesianej mąki (90 g) 3 jajka lekko roztrzepane niepełna szklanki wody na krem: 3 żółtka 60 g cukru (1/4 kubka) 2 łyżki mąki 250 ml mleka łyżeczka esencji waniliowej 250 g ubitej śmietany 200 g malin / truskawek wykończenie: polewą czekoladową z czarnej czekolady (125 g, 30 g masła, łyżka śmietany) wykonanie: 1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 210° C. Blachę posmarować tłuszczem, wyłożyć papierem, ... i zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia, dodać esencję waniliowa. Przełożyć do miski i przykryć folią, żeby nie zrobił się nieapetyczny ‘kożuch’. Odstawić do ostudzenia. 6. Polewa: rozpuścić w kąpieli wodnej (mały garnuszek w większym garnku) czekoladę, masło, dodać śmietanę. 7. Ciasto wykończyć 4 godziny przed podaniem: przekroić poziomo wieniec, wyjąć z niego miękkie ciasto. Wymieszać śmietanę z kremem, wypełnić masą dolną część wieńca, posypać...
Źródło: forum.antyfani.pl/index.php?showtopic=1664


Temat: Tort lekki i pyszny
Zrobiłam ten krem do tortu na 2 urodziny mojej królewny. W jednej warstwie była galaretka brzoskwiniowa z mandarynkami a druga to galaretka truskawkowa z malinami z syropu. Wyszło super mega pyszne,...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=14479


Temat: Dacquoise truskawkowo-migdałowe
Przepis pochodzi z książki Mary Berry pt.'Desery' 8 porcji Można sporządzić 1 dzień przed podaniem(ale przechowywać bez dekoracji z truskawek) 60 g migdałów bez skorki 6 białek 225 g cukru 600 g truskawek krem maślano-czekoladowy-patrz niżej 450 ml śmietany kremówki Na krem maślano-czekoladowy: W dużej misce ubijać mikserem 450 g przesianego cukru pudru,90 g miękkiego masła,3 łyżki ciepłego mleka lub śmietany i ... truskawki pokroić na cienkie plasterki-parę całych pozostawić do dekoracji. Połozyć jeden blat bezowy na paterze,posmarować 1/3 kremu maślanego i pokryć 1/3 ilości truskawek.Zrobić dwie następne warstwy i na koniec połozyć ostatni ... ok.4 godzin. Pozostawione truskawki pokroić w plasterki.Wcisnąć je w boki tortu,resztę wyłożyć na wierzch.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=11350


Temat: Torty kazachskie
na wstępie przyznaję ,że żaden przepis nie był sprawdzony TORT ,,AŁMA -ATA" ciasto biszkoptowe -85 g mąki -20g mąki ziemniaczanej -110g cukru pudru -300g(6 szt) jajek 1,1 aromatu(?) ciasto orzechowo-białkowe -15g mąki 80g cukru pudru 86g białek(z 2,5 jajka) 80g orzechów łuskanych na nadzienie 175 konfitury na krem maslanno-czekoladowy 50g cukru pudru 110g masła 50g mleka skondensowanego 10g kakao 0,5g olejku waniliowego ... cukier i gotować do gęstości,,lepkiej kropli ,syrop przestudzić i dodać koniak)-spód-oraz okrągły placek białkowo-orzechowy przełożyć konfiturą z czarnej porzeczki,truskawek lub malin Wierzch i boki tortu pokryć częścią kremu maślannego (Z masła ,cukru i mleka ubić pulchną pianę Pod koniec ubijania dodać olejek lub cukier waniliowy i koniak) Do pozostałego kremu dodać kakao w proszku i otrzymanym krem użyć do dekoracji Stanowi ją herb miasta Ałma-Ata:u góry z kremu kontur gór,u dołu 2 jabłka z listkiem z marcepanu Boki tortu obsypujemy kruszonką biszkoptową Placek białkowo-orzechowy Ubić białka ,dodać cukier i ubić.Dodać rozdrobnione i przesmażone orzechy(?),przesianą mąkę i szybko wyrobić ciasto Przełożyć do formy i piec w temp 120-130 stopni Marcepan: migdały lub jądra pestek morelowych sparzyć ,obrać ,zemleć miałko Z cukru zrobić syrop ,,twardej kulki"...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=17857


Temat: Biedronkowy letni tort
truskawki gram 300-350 Maslo ubic z mleczkiem, stopniowo dodac zmielony twarog lub twarozek homogenizowany, dodac cukier waniliowy duzy plat biszkoptu przekroic na pol. Zlozyc 3 częsci jedną na drugą i porownac nozem, jesli nie udaje się na oko, to zrobic prostokąt z kartonu i obkroic wedlug tego szablonu. NIE PRZYCISKAC mocno! Tylko leciutko! Biszkopt przelozyc kremem, pokrojonymi bananami i truskawkami. Biszkoptu w tym torcie nie nasączam, co nie znaczy, ze nie mozecie tego zrobic )))))) Gorę i boki posmarowac kremem, boki posypac okruchami biszkoptu (podsuszone i przesiane!) Biedronki 1 opakowanie galaretki koloru czerwonego...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=11949


Temat: Torcik truskawkowy + Torcik ajerkoniakowy
TORCIK TRUSKAWKOWY 4 jaja 21 dag cukru 15 dag maki ------------- 50 dag truskawek 500 mml smietanki 2 op zagestnika 20 dag twarozku 1 lyzka ajerkoniaku 1 op cukru waniliowego starta ... do tortownicy i piec 30-35 minut w 175C Truskawki pokroic w cwiartki zostawiajac tylko 4 do przybrania. Smiatanke + zagestnik-ubic .Twarozek+likier-wymieszac, dodac 2 lyzki cukru , cukier waniliowy +skorka z cytryny.Dodac polowe bitej smietany-wymieszac Biszkopt przekroic na 2 placki .1 placek posmarowac 1/2 kremu serowego.Rozlozyc owoce, lekko przycisnac i nalozyc 2 placek.Na 2-gim placku posmarowac reszte kremu. Reszte smietany wycisnac przez szpryce w ksztalcie rozyczek, na kazdej rozyczce ulozyc po truskawce. Przybrac pokrojonymi pistacjami i innymi ozdobami. Torcik jest bardzo smaczny.Robilam go dwukrotnie.Raz zamiast truskawek na calym torciku dalam polowe trskawek i polowe brzoskwin i byl bardzo pysia!!!!!!!!!!!! Proponuje jednak dobrze nasaczyc biszkopt i jezeli to mozliwe uzyc swojego sprawdzonego przepisu na biszkopt bo mi ten jakos nie podszedl i biszkopt zrobilam z ciasta ... krem.Bialka ubic z sola na sztywna piane, wylozyc na mase jajeczna. Maki wymieszac z proszkiem i kakao, przesiac na piane- calosc ostroznie wymieszac. Tortownice wylozyc pergaminem , wlac ciasto, Piec 35 ... uprzednio ubitej z cukrem waniliowym - wymieszac. Wokol 1 placka zapiac obrecz, na ciasto wylozyc 1/3 kremu, polozyc 2 placek- zdjac obrecz Tort posmarowac reszta kremu-chlodzic okolo 2 odzin. 100 ml smietany ubic i wycisnac na tort w postaci rozyczek.Udekorowac pistacjami i starta polewa czekoladowa Oba przepisiki pochodza bodajze z marcowego Sol i Pieprz
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=91


Temat: fajne przepisy kulinarne
trudno, będzie Ci łatwiej! Nie wierzcie temu zdjęciu! Ten tort jest na prawdę przepyszny!
Źródło: goldenretriver.fora.pl/a/a,2022.html


Temat: Ciasta i ciasteczka
i 1 – 1.5 cm startego świeżego imbiru Śmietanę połączyć z mascarpone Wlać rozpuszczoną żelatynę (ilości na oko) Wrzucić kilka garści zamrożonych malin Masę wyłożyć na ciastka. Wstawić do lodówki Truskawki mrożone rozpuścić, lekko posłodzić , zmiksować z żelatyną (lub zrobić coś a’ la kisiel) Wylać na ciasto schłodzić Upiec ciasto kruche Ainsleya - 225 g mąki 100 g cukru 100 g ... wg książki Tarty i Tarteletki W garnku gotować 50 g cukru i 135 ml śmietany kremówki , 1 laskę wanilii przekroić wzdłuż, wrzucić do garnka ze śmietaną. Doprowadzić do wrzenia (na ... dorzucić nasiona wanilii. 135 g śmietany kremówki ubić. Dodać do ostudzonego kremu Masę odstawić na trochę. Wylać na ciasto, wstawić do lodówki Paczkę mrożonych wiśnie wrzucić do garnka, podgrzewać z odrobiną cukru waniliowego. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie. Zimną masą wiśniową wylać na krem. Piekarnik na 160 stopni 200 g herbatników maślanych rozgnieść (można w mikserze) wałkiem 50 g masła ... ciepło = masa będzie dość płynna Albo na zimno = masa zgęstnieje -- tort makowy mojej mamy 5 jajek, 15 dag cukru pudru, 1 łyżka kandyzowanej skorki pomarańczowej, 2 łyżki mielonych ... Poncz: 1/2 szklanki wody, 2 łyżki cukru, 3 łyżki rumu - Ja zrobiłam bez alkoholu lecz z sokiem z mandarynek Krem: 30 dag białej czekolady, 25 dag śmietany kremówki, 1 łyżeczka ... rumem. Czekoladę przeznaczona na krem rozpuść na parze. Dwie łyżki rozlej na gładkim blacie, a gdy czekolada zastygnie, nożem zeskrob dość grube wiórki. Schłodzoną śmietanę ubij z łyżeczką cukru pudru i połącz z resztą rozpuszczonej, schłodzonej czekolady. Placek makowy przekrój na pół i nasącz ponczem. Dolna część posmaruj konfiturą, na niej rozsmaruj polowe kremu. Przykryj górnym plackiem. Wierzch posmaruj reszta kremu. Przed podaniem udekoruj tort wiórkami białej czekolady i perełkami cukrowymi
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=16984